Przepis na tradycyjny sernik według receptury Mateusza Gesslera!

Świąteczne przygotowania rozpoczęły się na dobre, a w większości domów powstają już pierwsze potrawy. Tym razem szef kuchni Mateusz Gessler podzielił się swoim przepisem na tradycyjny sernik! Sprawdź czego będziesz potrzebować.

 Przepis na tradycyjny sernik według receptury Mateusza Gesslera!

fot.Shutterstock

Składniki

1 kg twarogu śmietankowego
400 g cukru
Opakowanie cukru wanilinowego
200 g masła
10 jajek
80 g mąki pszennej
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
120 g rodzynek
100 ml śmietany 36%

Sposób przygotowania

Cukier, masło i cukier wanilinowy ubij na puszysta masę.
Dodaj kolejno jajka cały czas mieszając.
W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę.
Ser, mąkę, rodzynki i startą wcześniej skórkę z pomarańczy wymieszaj.
Wszystkie składniki połącz w jedną całość.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż starannie pergaminem tak, aby pokryła spód i boki.
Wlej równomiernie całą masę do tortownicy.
Piecz ciasto przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Autor: Katarzyna Jakubowicz

Komentarze
Czytaj jeszcze: