fot.Shutterstock
Składniki
1 kg twarogu śmietankowego
400 g cukru
Opakowanie cukru wanilinowego
200 g masła
10 jajek
80 g mąki pszennej
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
120 g rodzynek
100 ml śmietany 36%
Sposób przygotowania
Cukier, masło i cukier wanilinowy ubij na puszysta masę.
Dodaj kolejno jajka cały czas mieszając.
W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę.
Ser, mąkę, rodzynki i startą wcześniej skórkę z pomarańczy wymieszaj.
Wszystkie składniki połącz w jedną całość.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż starannie pergaminem tak, aby pokryła spód i boki.
Wlej równomiernie całą masę do tortownicy.
Piecz ciasto przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Autor: Katarzyna Jakubowicz