Przepyszne i proste ciasto z jagodami. Przepis Ani Starmach

Masz ochotę na deser? Świetnym pomysłem będzie zrobienie ciasta z jagodami. Akurat trwa na nie sezon, dlatego nie będziesz miał problemu, aby je kupić. Skorzystaj z tego przepisu Ani Starmach.

fot. Shutterstock

Ciasto z jagodami. Przepis Ani Starmach

Ciasto

Nadzienie

Beza

Przepis na ciasto z jagodami według Ani Starmach

Składniki na ciasto mieszamy. Dzielimy je na dwie części: 1/3 oraz 2/3. Mniejszy kawałek wkładamy do zamrażarki, a większy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Formę o wymiarach 20x30 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 170 stopniach Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy konfiturą i posypujemy jagodami. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę wykładamy na owoce. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim pianę. Ciasto z jagodami pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Autor: Anna Helit

Komentarze