Przepis na barszcz czerwony z uszkami. Te składniki dodaje Ania Starmach
Barszcz:
- 5 l wody
- 4 korzenie pietruszki
- 6 marchewek
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- 4 kg buraków
- 20 g suszonych grzybów
- 150 ml wody do namoczenia grzybów
- 2 l domowego zakwasu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża szczypta majeranku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przepis na uszka z grzybami. Tak robi je Ania Starmach
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)
Farsz:
- 120 g suszonych prawdziwków
- 500 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- miąższ z jednej bułki kajzerki
- sól, pieprz
Przepis na barszcz czerwony z grzybami. Ania Starmach zdradziła swój przepis na wigilijne danie
Barszcz:
- Grzyby przekładamy do małego rondelka i zalewamy 150 ml wody. Po 30 minutach stawiamy je na gazie i na niewielkim ogniu podgrzewamy przez 40 minut.
- Wodę z gotowanych grzybów zachowujemy. Grzyby siekamy.
- Obieramy 2 cebule, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
- Buraki, seler, pietruszkę, marchew i pora obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Starte warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy podsmażoną cebulę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Doprowadzamy barszcz do wrzenia, a potem gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- Barszcz przelewamy przez sitko. Warzywa możemy wyłowić też łyżką cedzakową.
- Do barszczu wlewamy zakwas i wodę z grzybów. Dodajemy grzyby, rozgnieciony czosnek, cukier, sok z cytryny i majeranek.
- Barszcz ponownie stawiamy na gazie i zagotowujemy. Wyjmujemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Uszka (z podanych proporcji wychodzi około 120 sztuk)
Farsz:
- Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 2-3 godziny.
- Grzyby z wodą przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż grzyby będą miękkie (około 45 minut)
- Cebulę obieramy, siekamy i przysmażamy na maśle. Przekładamy do miski.
- Grzyby odcedzamy, ale wodę zachowujemy. Grzyby do uszek bardzo drobno kroimy. Przekładamy do miski z cebulą.
- Miąższ z kajzerki moczymy w wodzie po grzybach. Dodajemy do pokrojonych grzybów.
- Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, powoli dodajemy ciepłą wodę. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto na uszka powinno być dość miękkie.
- Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i przykrywamy miską. Powinno tak odpoczywać przez 30 minut.
- Odkrawamy kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy w nim małe kółka.
- Na środku każdego kółka nakładamy małą ilość farszu z grzybów. Zlepiamy brzegi, a następnie końce.
- Uszka partiami wrzucamy do wrzątku i gotujemy 1-2 minuty.
- Uszka można zamrozić lub przechowywać 3-4 dni w lodówce. Smacznego!
Autor: Anna Helit