Badania jakości produktów
Badacze skupili się na wykryciu w warzywach i owocach tych substancji, które sama Unia określiła jako szczególnie niebezpieczne dla zdrowia. Jakie były wyniki badań? Zdecydowanie najgorzej wypadła Belgia. Produkty pochodzące z tego kraju zawierały aż 36% szkodliwych substancji. Kolejne miejsca zajęły: Irlandia (26%), Francja (22%) i Włochy (21%). Jak wypadła Polska? Nasz kraj znalazł się na 12. miejscu – specjaliści wykryli w owocach i warzywach z Polski 16% toksycznych substancji.
Skutki spożywania chemicznej żywności
Korzystanie z dużej ilości pestycydów przez producentów może i wygląda ładnie: owoce i warzywa mają intensywny kolor, zapach i duży rozmiar. Jednak te substancje sieją w naszych organizmach prawdziwe spustoszenie! Wśród możliwych zagrożeń wystawienia na długotrwałą obecność tych toksyn, są chociażby choroby serca, cukrzyca, a nawet nowotwór!
Unia Europejska planuje ograniczyć wykorzystywanie pestycydów o 50% do 2030 roku. Warto zwracać uwagę na kupowaną żywność i za każdym razie sprawdzać źródło jej pochodzenia!
Źródło: Medonet
Autor: Hubert Drabik