Wszystkiego najlepszego!
W środę, 21 sierpnia 2019 roku, swoje 31. urodziny obchodzi Robert Lewandowski. Piłkarz 9 lat temu wyruszył na podbój Bundesligi i obecnie gra na pozycji napastnika w drużynie Bayern Monachium. Lewandowski należy do kadry narodowej, gdzie również gra na pozycji napastnika, a od 2014 roku piastuje też stanowisko kapitana drużyny. Robert ma na koncie liczne sukcesy sportowe, a niedawno za swoje osiągnięcia został wyróżniony przez najbardziej prestiżową niemiecką gazetę sportową - "Sport Bilda" nagrodą "Gwiazdy Roku".
Z okazji urodzin ukochanego, Anna Lewandowska za pośrednictwem Instagrama złożyła życzenia Robertowi, a także podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na tort, który dla niego przygotowała.
To z nim mogę przysłowiowe „konie kraść”,
To z nim i Klarą, mogę na bezludnej wyspie żyć,
To z nim mogę śpiewać, tańczyć, pracować, trenować, rozmawiać
Z nim mogę wszystko!
Mój mąż, mój najlepszy przyjaciel!
Kochanie, Ty wiesz.... Kochanie wszystko co dobre i o czym marzysz, Ty wiesz... – napisała Ania
Przepis na tort
Składniki:
250 g masła ghee
250 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ekstraktu z wanilii
4 łyżki kakao
szczypta soli
6 jajek
100 g cukru pudru z ksylitolu lub sorbitolu zblendowanego
400 g malin lub czereśni (bez pestek)
2 tabliczki czekolady (do oblania)
150 g cukru kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 granat
Sposób przygotowania:
Spód do ciasta przygotuj według przepisu na ciasto bezglutenowe (przepis znajdziesz TUTAJ). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę o średnicy 20 cm. W garnuszku rozpuść masło i czekoladę na małym ogniu, dodaj ekstrakt z wanilii. Zdejmij z ognia garnek i dodaj kakao oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jajka ubij z cukrem. Delikatnie przełóż pianę z jaj do rozpuszczonej czekolady i wszystko wymieszaj dodając maliny w całości. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach około 50 minut, aż ciasto od góry będzie suche. Przełóż ciasto do chłodnego miejsca. W rondelku rozpuść czekoladę z cukrem kokosowym oraz odrobiną oleju kokosowego. Schłodzone już ciasto oblej czekoladą i poczekaj aż wystygnie. Trzymaj w lodówce. Przed podaniem posyp pestkami granatu.
Autor: Katarzyna Jakubowicz