Wielkanocna rolada drobiowa z jajkiem – jak przyrządzić?
Wielkanoc za pasem, a to oznacza, że już niebawem na naszych stołach pojawią się jajka w absolutnie każdej postaci! Jajko jest bowiem jednym z ważniejszych symboli nadchodzących świąt i bez niego wielu nie wyobraża sobie celebrowania Wielkiej Nocy. Oczywiście nie brak różnorodnych przepisów i sposobów na to, jak ciekawie zaserwować dania i przekąski z jajkami w roli głównej, a jednym z nich jest ich połączenie z roladą drobiową. Jak ją przygotować? Sprawdźcie!
Składniki
– 4 duże lub 2 mniejsze piersi z kurczaka
– 4 jajka
– kilka pieczarek
– łyżka musztardy (opcjonalnie)
– przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
– sól, pieprz, inne przyprawy do smaku
– olej
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju. Filety z kurczaka myjemy, suszymy i posypujemy pieprzem oraz solą (opcjonalnie możemy je zastąpić przyprawą do kurczaka bądź innymi ulubionymi przyprawami). Na środku każdego fileta tworzymy otwór, będący swego rodzaju kieszonką, a wnętrze wypełniamy musztardą (także możemy dodać do środka szczyptę przypraw) i pieczarkami. Do tak przygotowanego miejsca ostrożnie wkładamy jajko, ewentualnie go rozdrabinając. Całość "zalepiamy", używając do tego np. bawełnianych nici. Mięso smażymy na niewielkim oleju do momentu otrzymania złotego koloru. Po przełożeniu na talerz ostrożnie odcinamy "dodatki". Smacznego!
Autor: Sabina Obajtek