Artykuł sponsorowany

Słodkie prezenty DIY — idealne na mikołajki i święta

Okres świąteczny to doskonała okazja, by obdarować bliskich czymś wyjątkowym. Nic nie cieszy bardziej niż prezenty stworzone własnoręcznie, a domowe słodkości zawsze robią furorę. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy na słodkie upominki, które robią większe wrażenie niż gotowe produkty ze sklepowej półki.

Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe to prawdziwy klasyk wśród ręcznie robionych słodkości. Mogą być eleganckim prezentem dla ukochanej osoby lub słodką niespodzianką dla przyjaciółki. Ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego obdarowanego.

Wystarczy przygotować pokruszone ciasteczka i rozpuścić czekoladę w śmietance 30%. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 2 godziny. Opcjonalnie możemy dodać inne ulubione dodatki, jak orzechy, owoce liofilizowane lub wiórki kokosowe. Po schłodzeniu masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao. Tak przygotowane pralinki możemy zapakować w ozdobne pudełko i wręczyć wybranej osobie.

Dubajska czekolada z pistacjami

Dubajska czekolada z pistacjami to strzał w dziesiątkę dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe słodkości o niebanalnej formie. To pyszny deser inspirowany luksusowymi smakami Bliskiego Wschodu, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Na początek kawałki mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym wylewamy do foremki, smarując boki i schładzamy. Ciasto filo kroimy na cienkie paski, smażymy na maśle na chrupko i mieszamy z pastą pistacjową. Masę przekładamy do formy, zalewamy resztą czekolady, posypujemy pistacjami i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Gotowe!

Cake popsy w kształcie reniferów

Cake popsy to słodkie kulki na patyczkach, które w świątecznej wersji łatwo zamienić w urocze renifery. Są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a ich przygotowanie to świetna zabawa — zwłaszcza z pomocą najmłodszych.

Mieszamy kakao, cukier, sól i sodę, dodajemy maślankę, masło i mus jabłkowy. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w 180°C. Po ostudzeniu kruszymy ciasto, łączymy z kremowym serkiem i formujemy kuleczki. Nabijamy je na patyczki, zanurzamy w mlecznej czekoladzie i chłodzimy. Po stężeniu ponownie polewamy czekoladą i mocujemy precelki jako poroża. Chłodzimy godzinę. Następnie rozpuszczamy białą i gorzką czekoladę. Rysujemy oczy, źrenice i uśmiech. Do białej czekolady dodajemy czerwony barwnik spożywczy i malujemy nosy. Całość chłodzimy, aby dekoracje stężały.

Wegańskie galaretki mandarynkowe w czekoladzie

Mandarynki stanowią nieodłączny element świątecznego stołu, dlatego warto przygotować z nich pyszne galaretki w czekoladzie, które bez problemu możemy udekorować wybranymi dekoracjami. To świetna alternatywa dla klasycznych słodkości i doskonały pomysł na prezent przygotowany w domowym zaciszu.

Sok z mandarynek gotujemy z dodatkiem agar-agar przez 5 minut, aż do rozpuszczenia. Przelewamy do prostokątnego pojemnika i odstawiamy do stężenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i czekoladę. Dodajemy kakao i mieszamy. Gotowe galaretki wyciągamy z pojemnika i kroimy na mniejsze kawałki. Na koniec zanurzamy w przygotowanej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.

Domowe krówki ciągutki

Krówki ciągutki to smak dzieciństwa, który każdy zna i kocha. To idealny prezent dla tych, którzy cenią tradycję i prostotę w najsmaczniejszym wydaniu. Co więcej, przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dobrym wyborem może być kakao, sól morska, orzechy lub odrobina daktyli suszonych.

Zaczynamy od podgrzania mleka skondensowanego z cukrem i masłem na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając, doprowadzamy mieszankę do zgęstnienia. Opcjonalnie dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość przelewamy do foremek i przekładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie krówki można dowolnie pokroić i zapakować według uznania.

Jak zapakować słodkie prezenty?

Domowe słodycze to idealny sposób na okazanie bliskim, jak bardzo są dla nas ważni, a opakowanie to połowa sukcesu przy ich wręczaniu. Pudełka z kartonu, szklane słoiki czy metalowe puszki to świetne opcje. Można je ozdobić wstążkami, gałązkami świerku lub etykietami z imionami obdarowanych.

W przypadku mniejszych słodyczy doskonale sprawdzą się celofanowe woreczki. Wystarczy przewiązać je ozdobnym sznurkiem i dodać karteczkę z życzeniami. Całość warto dopełnić personalizacją — ręcznie napisanymi życzeniami lub małą dedykacją.

 

Komentarze