Czosnek - naturalny antybiotyk
Nagłe zmiany pogody i jesień to czas na przeziębienia. Warto pamiętać o tym, że możemy zadbać o swoje zdrowie stosując domowe metody. Jedną z nich jest właśnie czosnek. Można przyjmować go na różne sposoby: na surowo, z gorącym mlekiem i miodem lub w postaci syropu.
Czosnek to jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków na przeziębienie. Często nazywany jest roślinnym antybiotykiem i można podawać go w ząbkach, na gorąco z mlekiem czy dodawać do potraw. Ma działanie antywirusowe i antybakteryjne i jest skuteczny - łagodzi katar, kaszel i obniża gorączkę.
Syrop z czosnku
Składniki znajdziemy prawdopodobnie w każdej kuchni. Co będzie potrzebne?
- główka czosnku
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki organicznego octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Na początek siekamy i miażdżymy obrane ząbki czosnku. Później mieszamy je z pozostałymi składnikami i przelewamy do słoika. Zamkniętą szczelnie miksturę zostawiamy na noc. Po kilkunastu godzinach, gdy wszystkie składniki uwolnią swoje lecznicze właściwości, odcedzamy gotowy do spożycia syrop. Przechowujemy go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Autor: Sabina Obajtek