Spis treści:
Buraki - naturalny lek na serce
Dynia - kolorowa skarbnica beta-karotenu
Gruszka - naturalny doping dla mózgu
Kapusta - naturalny wzmacniacz odporności
Buraki - naturalny lek na serce
Buraki to warzywa, które zdecydowanie powinniśmy włączyć do naszej jesiennej diety. Po pierwsze: są bogate w kwas foliowy, który wspomaga rozwój płodu. Po drugie: przyczyniają się do wydalania z organizmu homocysteiny - związku, który może powodować choroby serca. Buraki są rekomendowane wysokociśnieniowcom.
fot. Shutterstock
Dynia - kolorowa skarbnica beta-karotenu
Dynia to warzywo, które może być wykorzystane w kuchni na wiele sposobów. Jest bogata w beta-karoten - substancję nadającą jej intensywny pomarańczowy kolor, ale także zapobiegającą rozwojowi chorób nowotworowych. Dodatkowo jest przeciwutleniaczem i hamuje procesy oksydacyjne.
fot. Shutterstock
Gruszka - naturalny doping dla mózgu
Starożytni doceniali gruszki za ich zdrowotne właściwości, pijąc z nich napar, który pomagał na dolegliwości związane z kaszlem. Dzisiaj wiemy, że gruszki są nie tylko smaczne, ale również korzystnie wpływają na pracę mózgu i tarczycy. Ponadto są bogate w jod i bor, pierwiastki, który wzmagają koncentrację.
fot. Shutterstock
Kapusta - naturalny wzmacniacz odporności
Kapusta to kolejne warzywo idealne na jesień. Zawiera w sobie witaminy: C, A, E i K. Co więcej, zawarta w nim duża ilość siarki poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Kapusta ma również dobry wpływ na stawy. Dodatkowo przyczynia się do podnoszenia odporności i pomaga zapobiegać anemii.
fot. Shutterstock
Wprowadzenie tych czterech warzyw i owoców do twojej diety może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Pamiętaj, że jesień to czas, kiedy możesz korzystać z bogactwa natury, a zdrowe składniki odżywcze to klucz do dobrego samopoczucia i odporności na chłody.
Źródło: 5 warzyw i owoców idealnych na jesień!
Autor: Magdalena Łoboda