Naturalna, domowa rozpałka
Eksperci mają wątpliwości co do stosowania podpałek do grilla. Prawdopodobnie nie są obojętne dla ludzkiego zdrowia. Wpływają też na smak potraw. Absolutnie nie można stosować ich bezpośrednio przed położeniem jedzenia na ruszt. Nie można także dolewać czy dodawać ich w czasie, kiedy dania już są poddawane obróbce termicznej.
Oczywiście podpałka podpałce nierówna i można znaleźć też bardzo ekologiczne, naturalne środki do rozpalenia brykietu. Nie zawsze mamy ją jednak przy sobie. Czy można przyspieszyć grillowanie, korzystając z tego, co akurat mamy w kuchni? Tak!
@groarkboysbbq Charcoal grill hack! #groarkboysbbq #HalloweenIsHere #tiktokfood #lifehack Ice Dance (From "Edward Scissorhands") - Ashton Gleckman
Patent z TikToka
Prostym, ale bardzo skutecznym patentem na błyskawiczne rozpalenie grilla na działce, ogrodzie czy tarasie podzielił się z internautami amerykański tiktoker. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych są niekwestionowanymi mistrzami w tej formie przygotowywania żywności!
Internetowy twórca, posługujący się pseudonimem groarkboysbbq pokazał swój trik. Mężczyzna uważa się za „nauczyciela przygotowania mięsa”. By błyskawicznie rozniecić ogień, Amerykanin używa jedynie listka ręcznika papierowego, odrobiny oliwy i zapalniczki. Widzom tłumaczy, że stosowany przez niego sposób to oryginalna, brazylijska metoda.
Domowej roboty podpałkę można przygotować w kilka chwil. Wystarczy jedynie obficie polać papier oliwą. Tak zwilżony listek ręcznika kładziemy na ruszcie. Na nim musimy ułożyć węgiel lub brykiet. Potem pozostaje tylko podpalenie wytłuszczonego papieru. Toktoker radzi, by ogień podłożyć na każdym rogu serwetki, a wierzchnią partię węgli dodatkowo polać oliwą. Piętnaście minut później można już wrzucać jedzenie na ruszt!
Autor: Katarzyna Krzyżak-Litwińska