Idealna mandarynka?
Mandarynki – kto z nas ich nie kocha? Te pyszne owoce lądują na stołach szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Przez ich niewielki rozmiar często łapiemy się na tym, że zjadamy ich bardzo dużo na raz. Szczególnie, jeśli mają idealny smak, co niestety nie jest normą. Jedni wolą słodsze, drudzy te bardziej kwaśne. Co ciekawe, już w sklepie możemy rozpoznać te najlepsze mandarynki. Wystarczy dokładnie je obejrzeć, bo o ich świeżości świadczy kilka cech.
Zwróć uwagę na te szczegóły
Na instagramowym profilu Agnieszki Pocztarskiej (czytamyetykiety) pojawił się post dotyczący mandarynek. Znalazły się w nim podpowiedzi, w jaki sposób rozpoznać idealne owoce. Oto, na co należy zwrócić uwagę:
- Sięgaj po mandarynki luzem – dzięki temu dokładnie obejrzysz każdą z nich,
- Zwróć uwagę na skórkę: jędrna, miękka i przylegająca to oznaki świeżej mandarynki. Cienka może oznaczać wysuszenie,
- Waga również jest ważna: przesuszone owoce zwykle są dużo lżejsze,
- Wielkość mandarynki: najczęściej to te średniej wielkości są najsmaczniejsze,
- Obowiązkowo upewnij się, że owoce nie są zgniecione, spłaszczone i nie mają śladów pleśni,
- Miejsce po ogonku: najlepiej, jeśli jest białe, a nie brązowe.
Autor: Hubert Drabik