Tarta z rabarbarem na ciasteczkowym spodzie. Idealna na każdą okazję

Trwa sezon na rabarbar, z którego można przygotować wiele pyszności. Na każdą okazję idealna będzie tarta, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Przepis zdradziła Ania Starmach.

fot. Shutterstock

Tarta z rabarbarem na ciasteczkowym spodzie. Przepis Ani Starmach

Spód:

Masa: 

Tarta z rabarbarem bez pieczenia. Przepis Ani Starmach

Spód: Ciasteczka zblenduj na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.

Masa: rabarbar potnij, aby był tak szeroki jak foremka. Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar. Gotuj przez kilka minut, nie pozwól na to, aby łodygi straciły kształt i się rozpadły. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder, wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.

Autor: Anna Helit

Komentarze