Te babeczki czekoladowe są moim hitem. W żadnej cukierni nie ma lepszych

Kto z nas nie lubi babeczek czekoladowych? Bez trudu można znaleźć je w każdej cukierni, jednak najpyszniejsze są te przygotowane we własnej kuchni. Jak je zrobić? Sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock

 

Przepis na babeczki czekoladowe według Ewy Wachowicz

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

Babeczki czekoladowe. Przepis Ewy Wachowicz

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Dolej likier czekoladowy i dorzuć drobno posiekane cukierki orzechowe (np. michałki). Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą papilotkę wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Wystudź. Zimną śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż do babeczek. Udekoruj świeżymi owocami.

 

Autor: Anna Helit

Komentarze