Które ciasta można mrozić?
Jeśli ciasta, które przygotowaliśmy na święta nie zeszły, nie musimy się martwić o to, co z nimi zrobić. Wiele z nich można zamrozić, a potem rozmrozić, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście lub najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.
Które ciasta można mrozić? Na szczęście wiele z nich. Z powodzeniem do zamrażarki możemy włożyć drożdżowe, serniki, ucierane, torty oraz wypieki z kremami. Nie nadają się natomiast do tego te z galaretkami, bitą śmietaną oraz torty bezowe – jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że po rozmrożeniu się rozpuszczą.
Jak mrozić ciasta?
Przede wszystkim ciasta powinniśmy poporcjować, aby w przyszłości rozmrozić taką ilość, jaką zjemy. Najlepiej podzielić je na mniejsze części i włożyć do plastikowych pojemników, które uchronią je przed zgnieceniem przez inne produkty w zamrażarce. Można włożyć kilka rodzajów ciasta do tego samego opakowania. Bardzo ważne jest, aby zamrozić je jak najszybciej. Jeśli będziemy z tym zwlekać, ciasta po rozmrożeniu nieco ucierpią na smaku i jakości. Ciasta w zamrażarce nie powinny leżeć dłużej niż 3 miesiące.
Jak rozmrażać ciasta?
Aby rozmrozić ciasto, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i położyć w pokojowej temperaturze. Nie powinniśmy próbować przyspieszać tego procesu, kładąc je na przykład blisko kaloryfera. Taka próba może zakończyć się pogorszeniem konsystencji wypieku. Najlepiej zatem wyciągnąć je z pojemnika na talerzyk i postawić w miejscu, w którym nie będzie nam przeszkadzało. Rozmrażanie nie potrwa długo. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że słodkości będą gotowe na przybycie gości, możemy wyjąć je wieczorem i rozmrażać przez noc w lodówce.
Autor: Anna Helit