Te ciasta możesz zamrozić. Będą ratunkiem przy niezapowiedzianej wizycie gości

Święta się dopiero zaczęły, a Ty wiesz już, że upiekłeś za dużo ciast? To najlepszy moment, aby... je zamrozić! Które ciasta nadają się do zamrażarki?

Które ciasta można mrozić?

Jeśli ciasta, które przygotowaliśmy na święta nie zeszły, nie musimy się martwić o to, co z nimi zrobić. Wiele z nich można zamrozić, a potem rozmrozić, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście lub najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.

Które ciasta można mrozić? Na szczęście wiele z nich. Z powodzeniem do zamrażarki możemy włożyć drożdżowe, serniki, ucierane, torty oraz wypieki z kremami. Nie nadają się natomiast do tego te z galaretkami, bitą śmietaną oraz torty bezowe – jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że po rozmrożeniu się rozpuszczą.

Jak mrozić ciasta?

Przede wszystkim ciasta powinniśmy poporcjować, aby w przyszłości rozmrozić taką ilość, jaką zjemy. Najlepiej podzielić je na mniejsze części i włożyć do plastikowych pojemników, które uchronią je przed zgnieceniem przez inne produkty w zamrażarce. Można włożyć kilka rodzajów ciasta do tego samego opakowania. Bardzo ważne jest, aby zamrozić je jak najszybciej. Jeśli będziemy z tym zwlekać, ciasta po rozmrożeniu nieco ucierpią na smaku i jakościCiasta w zamrażarce nie powinny leżeć dłużej niż 3 miesiące.

Jak rozmrażać ciasta?

Aby rozmrozić ciasto, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i położyć w pokojowej temperaturzeNie powinniśmy próbować przyspieszać tego procesu, kładąc je na przykład blisko kaloryfera. Taka próba może zakończyć się pogorszeniem konsystencji wypieku. Najlepiej zatem wyciągnąć je z pojemnika na talerzyk i postawić w miejscu, w którym nie będzie nam przeszkadzało. Rozmrażanie nie potrwa długo. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że słodkości będą gotowe na przybycie gości, możemy wyjąć je wieczorem i rozmrażać przez noc w lodówce.

Autor: Anna Helit

Komentarze
Czytaj jeszcze: