Ten mały robaczek zwiastuje problem. Tak wygląda larwa mola spożywczego

Mól spożywczy, mimo że nie przenosi chorób i nie atakuje człowieka, potrafi być irytujący. Tym bardziej, jeśli mamy świadomość, że właśnie żeruje na naszym jedzeniu. Widok, który może przyprawić o mdłości, to larwa tego owada w przyprawach czy płatkach śniadaniowych. Podpowiadamy, jak je rozpoznać.

Jak wygląda mól spożywczy?

Mole spożywcze to owady, które potrafią uprzykrzyć życie. Żerują na produktach kuchennych. Cukier, mąka, ryż, kasza, herbata, czekolada czy przyprawy – nic się przed nimi nie ukryje. Najczęściej mówimy tutaj o jednym gatunku: to omacnica spichrzanka jest tym charakterystycznym, małym motylem o brązowej barwie. Na skrzydłach można dostrzec wzory w kształcie pasków. Cały kształt ciała może przypominać trójkąt. Mole znajdziemy najczęściej w kuchni, w szufladach i półkach z produktami spożywczymi. Zdarza się jednak również, że przebywają w innych miejscach domu, np. w salonie.

Larwa mola spożywczego

Zaniepokojeni internauci na jednej z facebookowych grup coraz częściej zamieszczają zdjęcia z prośbą o identyfikację tego, co znaleźli w domu. Na fotografiach pojawia się biały robak przypominający gąsienicę, z ciemnobrązową głową. Odpowiedź nie napawa optymizmem – to larwa mola spożywczego, która wkrótce przeobrazi się w dorosłą postać latającego motyla. Najczęściej można je spotkać pełzające po suficie czy ścianach. Czają się również w produktach – potrafią przegryźć się przez papier czy folię. Dlatego bezpieczne jest tylko to, co zamykamy w szczelnych słoikach. Poniżej możecie zobaczyć, jak wygląda larwa mola spożywczego:

Jeżeli znajdziesz taką larwę, zabierz ją kawałkiem papieru toaletowego lub chusteczki i wyrzuć do toalety.

Autor: Hubert Drabik

Komentarze