Malinowa chmurka bez pieczenia. Składniki
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 600 g świeżych lub mrożonych malin
- 3 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzącej wody
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Dekoracja:
- Prażone migdały
- Gotowe beziki
Malinowa chmurka na spodzie z herbatników. Przygotowanie
Herbatniki blendujemy na piasek. Możemy je też włożyć do woreczka strunowego i pokruszyć wałkiem. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Przesypujemy je do blachy lub tortownicy i ugniatamy łyżką. Robimy to tak, aby powierzchnia była jak najbardziej równa. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Mieszamy je do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Czekamy, aż ostygnie. Do przestudzonej galaretki dodajemy maliny (jeśli są mrożone, dodajemy je prosto z zamrażarki) i ostrożnie mieszamy, aby owoce się nie rozpadły. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretka z malinami trochę stężeje. Następnie wylewamy ją na spód herbatnikowy, wygładzamy i ponownie schładzamy do momentu, kiedy całkowicie stężeje.
Schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie, wciąż miksując, małymi porcjami dodajemy mascarpone. Krem przekładamy na stężałą galaretkę, wyrównujemy. Ciasto możemy udekorować prażonymi migdałami i pokruszonymi bezikiami. Malinową chmurkę bez pieczenia schładzamy w lodówce co najmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Autor: Anna Helit