Ten przepis na ciasto to prawdziwy hit! Zrobisz je bez pieczenia

Malinowa chmurka to hit wśród miłośników słodyczy. Możesz zrobić ją zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez pieczenia. Sprawdź przepis na przepyszny owocowy deser, który na pewno skradnie Twoje serce!

Malinowa chmurka bez pieczenia. Składniki

Dekoracja:

Malinowa chmurka na spodzie z herbatników. Przygotowanie

Herbatniki blendujemy na piasek. Możemy je też włożyć do woreczka strunowego i pokruszyć wałkiem. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Przesypujemy je do blachy lub tortownicy i ugniatamy łyżką. Robimy to tak, aby powierzchnia była jak najbardziej równa. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Mieszamy je do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Czekamy, aż ostygnie. Do przestudzonej galaretki dodajemy maliny (jeśli są mrożone, dodajemy je prosto z zamrażarki) i ostrożnie mieszamy, aby owoce się nie rozpadły. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretka z malinami trochę stężeje. Następnie wylewamy ją na spód herbatnikowy, wygładzamy i ponownie schładzamy do momentu, kiedy całkowicie stężeje.

Schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie, wciąż miksując, małymi porcjami dodajemy mascarpone. Krem przekładamy na stężałą galaretkę, wyrównujemy. Ciasto możemy udekorować prażonymi migdałami i pokruszonymi bezikiamiMalinową chmurkę bez pieczenia schładzamy w lodówce co najmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Autor: Anna Helit

Komentarze