Ten trik sprawi, że kawa nabierze zupełnie innego smaku. Wystarczy zmienić ustawienie ekspresu

Miłośników kawy nie brakuje – łatwy dostęp do wielu rodzajów i smaków sprawia, że jej picie stało się obowiązkowym punktem dnia. Nawet ulubiony napój może się znudzić. Warto znać prosty sposób na to, by odkryć zupełnie nowy smak kawy.

fot. Shutterstock

Szukasz nowego smaku kawy? Oto prosty trik z ekspresem

Popularność kawy jest bezdyskusyjna – aż 87% Polaków pije ją każdego dnia, a średnia na jedną osobę to 2,4 filiżanki dziennie, czego dowodzą badania „Coffe U&A” przeprowadzone w 2022 roku. Nic dziwnego, że picie kawy już dawno przestało być zwykłą czynnością, a zamieniło się w swego rodzaju rytuał. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki, a spotkaniom z przyjaciółmi czy rodziną często towarzyszy właśnie ona. Jej plusem jest wszechstronność: espresso, cappuccino, latte, americano, flat white – opcji jest mnóstwo i każdy może znaleźć coś dla siebie. Nie brakuje wariantów z syropami czy innymi dodatkami.

Smak tej samej kawy różni się w zależności od ekspresu. Inaczej będzie smakować napar z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego i french press. Jeśli masz ochotę wydobyć zupełnie inny smak naparu, spróbuj zmodyfikować ustawienia.

Dlaczego warto zmienić parametry parzenia?

Nie musisz posiadać różnych ekspresów w domu, aby eksperymentować ze smakiem kawy. Jeśli posiadasz klasyczny automatyczny, po prostu zmień ustawienia. Przykładowo: gdy mocniej zmielisz ziarna, napar będzie charakteryzował się mocniejszą goryczką. Jak tłumaczy Helena Frankowska, trenerka i baristka Tchibo:

Drobniejsza baza wydłuża ekstrakcję i podkreśla gorycz, grubsza sprawia, że napar staje się lżejszy i bardziej kwasowy. To prosty trik, a może całkowicie zmienić charakter naszej codziennej kawy.

Z kawą warto eksperymentować – w ten sposób możesz znaleźć najlepsze dla siebie warianty smakowe. Aby zacząć, wystarczy zwyczajna zmiana ustawień ekspresu automatycznego. Jako kolejną wypróbuj modyfikację temperatury parzenia: przy 90-96 stopniach smak będzie cięższy i bardziej goryczkowy. Z kolei przy 85-88 stopniach – łagodniejszy, z wyeksponowaniem nut kwiatowych i owocowych, jeśli ziarna posiadają taki profil. 

Autor: Hubert Drabik

Komentarze