fot. shutterstock.com
Jak tłusty czwartek, to tylko na bogato!
Wkrótce tłusty czwartek. Ten przez wielu wyczekiwany już od długiego czasu dzień wypada w tym roku 28 lutego. Już za tydzień tłumnie ruszymy to cukierni, by zaopatrzyć się w niezbędny tego dnia „arsenał”. W tłusty czwartek nadal królują pączki, które nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o popularność. Wiele osób ma w tej kategorii swoich faworytów i często kupuje je od lat w ulubionych, sprawdzonych cukierniach. Wiemy, że w zależności od miejsca zakupu pączki mogą się od siebie diametralnie różnić. Nie bez znaczenia jest również cena. Dużą popularnością niezmiennie cieszy się przekonanie, że za wyższą jakość trzeba zapłacić więcej. W lokalnych cukierniach czy sklepach osiedlowych za jednego pączka zapłacimy standardowo ok. 1-2 złotych. Na rynku są jednak obecne i bardziej „ekskluzywne” opcje. W lokalu Blikle, czyli najstarszej polskiej firmy cukierniczej, za pączka przyjdzie nam zapłacić 3,50.
Ile kosztują pączki u Magdy Gessler?
Jednak to nie Blikle jest rekordzistą, jeżeli chodzi o ceny wyrobów cukierniczych. Niemal trzy razy droższe pączki można bowiem kupić w cukierni Magdy Gessler w Warszawie. Tam za jedną sztukę trzeba bowiem zapłacić aż 9 złotych. Wielu taka cena może odstraszać, ale amatorów słodkości od Magdy Gessler wcale nie brakuje. Jeżeli jednak planowalibyśmy zakupić pączki czy inne wypieki w jej lokalu w ilości niemal hurtowej, jak to bywa przy tłustym czwartku, musielibyśmy się na nie naprawdę słono wykosztować. O cenach, jakie obowiązują w należącym do Gessler lokalu Słodki Słony, opowiedział vloger Maciej je. Za zestaw, w skład którego weszły trzy pączki, ekler, kawałek sernika, szarlotki oraz karpatki i tort bezowy dacquoise, a także dwie kawy, zapłacił 136 złotych.
Ceny innych słodkości w lokalu Gessler
Ile kosztują wypieki u Magdy Gessler? W najniższej cenie można kupić pączka z różą, bo kosztuje on 8 złotych. Inne rodzaje, z konfiturą malinową czy ze śliwką i czekoladą, to natomiast w Słodkim Słonym koszt już 9 złotych. Za całkiem sporego eklera trzeba zapłacić natomiast 11 złotych. Jeszcze więcej można wykosztować się na ciasta, ponieważ kawałek sernika krakowskiego kosztuje u Magdy Gessler aż 18 złotych, a kawałek szarlotki – 16 złotych. Tyle samo zapłacimy za kawałek „romantycznej karpatki”. Na tort dacquoise będziemy musieli natomiast wydać już 21 złotych. Jeżeli zdecydujemy się na kawę, musimy liczyć się z wydatkiem kolejnych 14 złotych.
Czy ceny w lokalu gwiazdy „Kuchennych rewolucji” mają przełożenie na jakość i smak produktów? Odczucia smakowe to oczywiście kwestia bardzo subiektywna, dlatego każdy może ocenić je inaczej. Trzeba mieć jednak na uwadze również fakt, że w przypadku cukierni Magdy Gessler na ceny ma wpływ także jej prestiżowa lokalizacja. Słodki Słony mieści się bowiem w centrum Warszawy, a to także nie jest bez znaczenia. Należy przy tym pamiętać, że stołując się w lokalu najpopularniejszej restauratorki w Polsce, płacimy nie tylko za sam produkt, ale także za markę.
Autor: Maria Staroń