Tłusty czwartek: Przepis na puszyste pączki Magdy Gessler

Już za dwa dni święto wszystkich łasuchów. W tłusty czwartek nie może zabraknąć faworków, a przede wszystkim pączków. Najlepsze są te domowej roboty. Sprawdźcie więc przepis autorstwa Magdy Gessler i spróbujcie usmażyć je sami!

Magda Gessler  w kuchni przestrzega zasady „ma być smacznie, jak u mamy” i właśnie dlatego jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Kreatorka smaku i stylu w swoich przepisach nie zapomniała o recepturze na domowe pączki. Zadbajcie o to, aby w Waszych w domach w tłusty czwartek nie zabrało tych tradycyjnych specjałów.


Pączki Magdy Gessler:

Składniki:

  1. mąka szymanowska ok. 2 kg
  2. cukier 300 g
  3. jajka 30
  4. masło 500 g
  5. mleko 500 ml
  6. cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
  7. sól 0,5 łyżeczki do kawy
  8. świeże drożdże 100 g
  9. konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  10. smalec 2,5 kg
  11. domowy lukier (patrz: porady) 500 g
  12. skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g

Jeżeli w Twojej rodzinie nie ma przekazywanego od pokoleń przepisu na najlepsze pączki na świecie, to ten przepis możesz spokojnie uznać za genialny!

Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże,  podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość  wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną.  Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać,  podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować  z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką  i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Autor: Katarzyna Dorda

Komentarze
Czytaj jeszcze: