Faworki to tradycyjne słodkie, chrupkie ciastka smażone na głębokim tłuszczu i dekoracyjne posypywane cukrem pudrem. Chrust jest jednym z podstawowych przysmaków, którego nie może nam zabraknąć w tłusty czwartek. Przygotowanie faworków jest mniej czasochłonne niż pączków, dlatego powinniśmy wygospodarować czas na ich zrobienie. Możecie się posiłkować poniższym przepisem autorstwa kreatorki smaku i stylu, Magdy Gessler.
Faworki Magdy Gessler
Składniki:
- mąka pszenna 600 g
- smalec 2 łyżki
- żółtka 15
- cukier 200 g
- śmietana 6 łyżek
- spirytus 2 łyżki
- arak 1 łyżka
- smalec do smażenia 500 g
- cukier puder 100 g
- wanilia
Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…
Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Autor: Katarzyna Dorda