Ukryta sól na talerzu. Te produkty mogą pogorszyć nadciśnienie!

Choć coraz więcej Polaków dba o zdrowie, wciąż spożywamy zbyt dużo soli – nawet dwa razy więcej niż zalecają eksperci. Nadmiar soli to nie tylko ryzyko nadciśnienia, ale też poważne zagrożenie dla mózgu, nerek i kości. Sprawdzamy, w jakich produktach kryje się sól i jak skutecznie ograniczyć jej spożycie.

Fot. Shutterstock

Polacy jedzą za dużo soli! Eksperci alarmują: wykańcza mózg, nerki i kości

Według najnowszych danych przeciętny Polak zjada dziennie aż 11 gramów soli. To ponad dwa razy więcej niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia – według WHO bezpieczna dawka to maksymalnie 5 gramów dziennie. Choć przez ostatnie lata udało się ograniczyć spożycie (w 1998 roku wynosiło ono aż 15 gramów na osobę!), wciąż daleko nam do ideału.

Seniorzy i dzieci na czele niechlubnej statystyki

Najwięcej soli spożywają emeryci i renciści – nawet 16 gramów dziennie! W tej grupie wciąż pokutuje przekonanie, że „dobry posiłek musi być słony”. Niestety, niepokojące są także dane dotyczące najmłodszych: aż 90 procent dzieci do 3. roku życia spożywa zbyt dużo soli. To efekt złych nawyków przekazywanych przez rodziców.

Gdzie ukrywa się sól?

Nie tylko solniczka jest winna! Najwięcej soli znajdziemy w:

Groźne skutki nadmiaru soli

Nadmierne spożycie soli to nie tylko nadciśnienie. Eksperci ostrzegają, że sól wykańcza mózg, nerki i kości. Może prowadzić do:

Jak ograniczyć sól w diecie?

Oto kilka sprawdzonych sposobów:

Zbyt duża ilość soli w diecie to poważny problem zdrowotny, który dotyczy większości Polaków. Warto zwracać uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu i stopniowo ograniczać sól – dla zdrowia swojego i najbliższych.

Źródło: rynekzdrowia.pl

Autor: Daria Polak

Komentarze
Czytaj jeszcze: