Uszka z grzybami – przepis Magdy Gessler
Barszcz z uszkami to coś, co musi pojawić się na stole wigilijnym. Jedni uszka po prostu kupują w sklepie, inni – bardziej ambitni – wykonują je własnoręcznie. Przygotowanie uszek z grzybami nie należy do najłatwiejszych, jednak jeżeli dostatecznie poznamy jego tajniki – uszka nie będą miały przed nami tajemnic. Magda Gessler na swoim kanale na YouTube zdradza, jak zostać uszkowym mistrzem.
„Robię naprawdę najlepsze na świecie uszka” – przekonuje Gessler.
Z jej przepisu uszka mają wyjść idealne. Restauratorka doradza, by uszka z grzybami przygotowywać najlepiej w dniu Wigilii. Jeżeli zaś chcemy zrobić je wcześniej, mogą zostać zamrożone. Jednak wyłącznie w formie surowej – pod żadnym pozorem nie po ugotowaniu.
Poniżej przepis Magdy Gessler na uszka z grzybami.
Farsz:
- cebula biała
- borowiki suszone
- masło
- bułka tarta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Grzyby zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, gotujemy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na maśle. Grzyby po ugotowaniu drobno siekamy lub mielimy, dodajemy cebulę, troszeczkę bułki tartej i doprawiamy. Następnie formujemy małe kuleczki i nakładamy na rozwałkowane ciasto i formujemy uszka.
Ciasto:
- mąka
- letnia woda
- sól
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy miską, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy, nakładamy farsz i lepimy uszka.
Źródło: YouTube'/Magda Gessler
Autor: Maria Staroń