Uszka z grzybami. Magda Gessler prezentuje przepis na YouTube. "Najlepsze na świecie"

Magda Gessler przedstawia swój przepis na uszka z grzybami. To nieodłączny element wigilijnej kolacji. I chociaż nawet restauratorka nie ukrywa, że ich przygotowanie jest niezwykle żmudne, to efekty są tego warte.

Uszka z grzybami – przepis Magdy Gessler

Barszcz z uszkami to coś, co musi pojawić się na stole wigilijnym. Jedni uszka po prostu kupują w sklepie, inni – bardziej ambitni – wykonują je własnoręcznie. Przygotowanie uszek z grzybami nie należy do najłatwiejszych, jednak jeżeli dostatecznie poznamy jego tajniki – uszka nie będą miały przed nami tajemnic. Magda Gessler na swoim kanale na YouTube zdradza, jak zostać uszkowym mistrzem.

„Robię naprawdę najlepsze na świecie uszka” – przekonuje Gessler.

Z jej przepisu uszka mają wyjść idealne. Restauratorka doradza, by uszka z grzybami przygotowywać najlepiej w dniu Wigilii. Jeżeli zaś chcemy zrobić je wcześniej, mogą zostać zamrożone. Jednak wyłącznie w formie surowej – pod żadnym pozorem nie po ugotowaniu.

Poniżej przepis Magdy Gessler na uszka z grzybami.

Farsz:

Grzyby zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, gotujemy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na maśle. Grzyby po ugotowaniu drobno siekamy lub mielimy, dodajemy cebulę, troszeczkę bułki tartej i doprawiamy. Następnie formujemy małe kuleczki i nakładamy na rozwałkowane ciasto i formujemy uszka.

Ciasto:

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy miską, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy, nakładamy farsz i lepimy uszka.

Źródło: YouTube'/Magda Gessler

Autor: Maria Staroń

Komentarze
Czytaj jeszcze: