Podczas kontroli Państwowa Inspekcja Sanitarna ujawniła obecność groźnych bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) w czterech z pięciu partii tatara wołowego. Spożywanie produktów zanieczyszczonych tymi bakteriami może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa
– ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące produktu
Produktem objętym ostrzeżeniem jest tatar wołowy 200 g, o numerze partii 1032604 i terminie przydatności do spożycia do 26.04.2024, produkowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A. z siedzibą w Łukowie.
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 1032604
- Termin przydatności do spożycia: 04.2024
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Firma niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu podjęła kroki mające na celu wycofanie niebezpiecznej partii z obrotu.
Nie spożywaj tego produktu!
Organy kontrolne zdecydowanie radzą, by konsumenci nie spożywali produktów z partii, która została objęta ostrzeżeniem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zdrowotnych po spożyciu tatara niezbędne jest skonsultowanie się z lekarzem.
Warto pamiętać, że Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje na swojej stronie internetowej ostrzeżenia dotyczące żywności, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Działania te nie mają na celu piętnowania przedsiębiorców, ale służą szybkiemu informowaniu konsumentów o ewentualnym zagrożeniu i zapobieganiu negatywnym skutkom zdrowotnym.
Autor: Hubert Wiączkowski