Babka na Wielkanoc 2020 – przepisy
Babka piaskowa może być przygotowywana na mnóstwo sposobów. Ciasto może być tradycyjne – jasne, marmurkowe lub kakaowe. Może zaskakiwać również rozmaitością dodatków i aromatów. Wielkanocnym klasykiem jest babka cytrynowa. Jak ją przygotować, zdradziła na swoim blogu Anna Lewandowska.
Trenerka postawiła na mocno cytrusową wersję, także z dodatkiem pomarańczy. Anna Lewandowska stawia na wypieki w wersji fit, które będą świetną propozycją dla tych, którzy nawet w trakcie świąt chcą zadbać o linię. Lewandowska ma także swoje sprawdzone przepisy na tradycyjną babkę bez glutenu oraz taką z rodzynkami. Wszystkie je znajdziecie poniżej.
Babka cytrynowo-pomarańczowa według Anny Lewandowskiej
SKŁADNIKI na babkę cytrynowo-pomarańczową:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 5 jajek
- 200 ml masła klarowanego
- 200-250 g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- tarta skórka z cytryny i pomarańczy
- sok z ½ cytryny
PRZYGOTOWANIE babki cytrynowo-pomarańczowej:
- Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
- Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach.
- Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.
- Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
- Babkę można polać polewą czekoladową.
Wielkanocna babka bez glutenu Anny Lewandowskiej
SKŁADNIKI na babkę wielkanocną bez glutenu:
- 5 białek
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE babki wielkanocnej bez glutenu:
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami.
- W misce ubić dokładnie białka i ubijając je dalej na wolnych obrotach dodawać stopniowo miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli – mąkę z wiórkami.
- Formę wysmarować olejem kokosowym, oprószyć mąką i przelać do niej ciasto.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.
- Polewa: stopiona gorzka czekolada zmieszana z kozim jogurtem naturalnym.
Babka z rodzynkami z przepisu Anny Lewandowskiej
SKŁADNIKI na babkę wielkanocną z rodzynkami:
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub 1 jajko)
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 szklanka mąki jaglanej
- ½ szklanki oleju kokosowego
- 5 łyżek cukru kokosowego
- tarta skórka z cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 200 g startej cukinii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 1 garść rodzynek
- 1 tabliczka czekolady
PRZYGOTOWANIE babki wielkanocnej z rodzynkami:
- Suche składniki wymieszać, siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut lub użyć w zamian 1 jajko.
- Dodać mokre składniki i wymieszać.
- Zestarzeć na grubych oczkach cukinię.
- Następnie wszystkie składniki zblendować.
- Dodać sparzone rodzynki.
- Formę na babkę wysmarować tłuszczem.
- Piec około godziny w 180 stopniach.
- Ciasto pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuścić.
- Babkę polać czekoladą.
Źródło: hpba.pl
Autor: Maria Staroń