Składniki na babeczki cytrynowe z bezą
Ciasto:
- 60 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- jajko
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 45 g masła
- 75 g cukru
- całe jajko plus jedno samo żółtko
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- szczypta soli
Beza:
- 3 białka
- 250 g cukru
- 1/4 łyżeczki wodorowinianu potasu
- łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie babeczek cytrynowych z bezą
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, włączając górną i dolną grzałkę.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól przesiej przez sito do miski.
- W innej misce zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj jajko, skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Wszystko ponownie zmiksuj.
- Sypkie produkty z pierwszej miski połącz ze zmiksowanymi składnikami z drugiej. Dodawaj na przemian z jogurtem naturalnym.
- Przełóż gotową masę do papilotek do wysokości 1,5-2 cm od brzegu. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut lub do "suchego patyczka".
- Po wystygnięciu ciasta zrób w każdej babeczce zagłębienie na krem cytrynowy.
- Krem cytrynowy: najpierw zmiksuj jajka z cukrem. Później dodaj pozostałe składniki i miksuj tak, aby powstała jednolita masa.
- Następnie przelej krem do rondla i podgrzewaj go przez 10 minut na średnim ogniu, stale mieszając.
- Ostygnięty krem wprowadź do środka każdej babeczki.
- Beza: ubij białka w kąpieli wodnej z dodatkiem wodorowinianu potasu na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj cukier w trzech partiach.
- Odpowiednio przyrządzona beza będzie gęsta i błyszcząca. W takiej formie odstawiamy ją na kilka minut, by następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego.
- Następnie należy nią ozdobić górną warstwę każdej babeczki i włożyć do piekarnika. Piec tyle, by beza z wierzchu się przyrumieniła.
Źródło: "Cupcakes y muffins" SUSAFETA EDICIONES
Przepis na inne babeczkowe słodkości:
Autor: Urszula Głowiś