Wszelkie święta to trudny czas dla osób na diecie. Z myślą o nich, a także o osobach z nietolerancjami pokarmowymi, Anna Lewandowska przedstawiła na swoim blogu przepis na dietetyczny mazurek. „Preferuję zdrowe zamienniki słodkości, więc tak będzie i w tym przypadku” – napisała o przepisie, który możecie sprawdzić poniżej.
„Składniki:
ciasto
• 5 jajek
• 2 łyżki oleju kokosowego Foods by Ann
• 10 łyżek mąki kokosowej
• szczypta wanilii
• szczypta soli
masa czekoladowa
• 8 daktyli
• 150 ml śmietany ryżowej
• łyżeczka masła klarowanego
• 2 łyżki kakao
• 4 łyżki rumu
ozdoby: powidła, czekolada, migdały
Sposób przygotowania:
Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.
W międzyczasie przygotuj masę. Ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.
Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami”.
Autor: Maria Staroń