fot. shutterstock.com
Wegetariański pasztet Anny Lewandowskiej
Składniki na pasztet wegetariański:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g selera (korzeń)
- 200 g marchwi
- kawałek pora (biała część)
- 1 łyżka masła ghee
- 1 garść orzechów włoskich/laskowych (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta ziół prowansalskich (do dekoracji)
Przygotowanie według Anny Lewandowskiej:
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na patelni rozpuścić masło i poddusić drobno pokrojony por. Na tarce zetrzeć marchew i seler i po paru minutach do pora dodać warzywa i dolać wody (ok. 8-10 łyżek). Następnie warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić przyprawami. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i zblendować w robocie kuchennym. Dodać orzechy, mąkę i wymieszać. Podłużną foremkę natłuścić oraz posypać delikatnie mąką. Wlać ciasto i piec ok. 40 min w 180 stopach (ważne, aby piekarnik był wcześniej rozgrzany). Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Autor: Maria Staroń