Wielkanoc za pasem. Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć oczywiście żurku – obowiązkowo z jajkiem. Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na zdrową, dietetyczną wersję tego dania – zagęszczoną nie mąką, a zmiksowanymi warzywami. „Jak zawsze przygotowałam dla was coś specjalnego by Ann” – chwali się.
„Moja wersja jest na wywarze warzywnym, ale bez dodatku mąki” – napisała na blogu. Sprawdźcie jej przepis na wielkanocny żurek.
„Składniki:
(dla 6 osób)
• 1 l wywaru warzywnego
składniki na wywar:
• 1,5 l wody
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• por
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 liść laurowy
• ziele angielskie
• 1⁄2 l zakwasu na żurek
• 1⁄2 kg białej kiełbasy
• 100 g boczku
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka majeranku
• 4–6 ziaren pieprzu
• 1 liść laurowy
• 2–4 ziarna ziela angielskiego
do podania z żurkiem:
• 4 jajka
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodałam obrane warzywa oraz przyprawy przygotowane na wywar. Gotowałam do miękkości, a następnie wszystko odcedziłam.
Do garnka z samym wywarem włożyłam białą kiełbasę (pokroiłam ją wcześniej w plastry). Następnie wlałam zakwas na żurek i gotowałam około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek. Po pół godziny dodałam pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotowałam jeszcze 30 minut. Zmiksowałam warzywa z wywaru i zagęściłam nimi zupę (zamiast mąki). Dodałam jogurt/śmietankę roślinną i wymieszałam.
Jeśli preferujesz bardziej kwaskowaty smak – dodaj pół szklanki soku z kiszonych ogórków”.
Autor: Maria Staroń