Sezam – źródło wapnia, magnezu, żelaza i witamin, które warto dodać do diety
Sezam to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, dlatego warto zadbać o to, aby znalazł się w naszej diecie! Nasiona sezamu są cennym źródłem minerałów takich, jak:
- wapń – wspiera zdrowie kości i zębów,
- magnez – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego,
- żelazo – niezbędne do produkcji czerwonych krwinek,
- cynk – wspomaga układ odpornościowy i regenerację skóry.
Dzięki ich obecności sezam jest produktem wspierającym zdrowie kości, układu nerwowego i odpornościowego. Mało tego, dostarcza jeszcze witamin z grupy B, takich jak niacyna i foliany, które wpływają na metabolizm i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. To także doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-6, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Ze względu na te bogate właściwości odżywcze, regularne spożywanie sezamu może znacząco poprawić stan zdrowia.
Jak sezam obniża cholesterol i wspiera zdrowie kości oraz układu pokarmowego?
Sezam jest znany z właściwości obniżających poziom cholesterolu, co wynika z zawartości fitosteroli i zdrowych tłuszczów, które redukują poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Dzięki temu spożywanie nasion zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Dla osób dbających o zdrowe kości, sezam stanowi doskonałe źródło wapnia, fosforu i magnezu, które wspomagają mineralizację, zapobiegają osteoporozie oraz wzmacniają stawy. Magnez pomaga także w regulacji ciśnienia krwi, co dodatkowo wspiera zdrowie układu krążenia. To jeszcze nie wszystko! Sezam dostarcza sporo błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom.
Czy sezam poprawia kondycję skóry i włosów? Sprawdź jego korzyści
Sezam ma również pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów. Zawarte w nim przeciwutleniacze, takie jak sezamina i sezamolina, chronią komórki przed uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia i wspiera regenerację skóry. Dzięki obecności cynku i witaminy E, regularne spożywanie nasion poprawia elastyczność i nawilżenie skóry, a także wspomaga kondycję włosów, nadając im blask i zdrowy wygląd. Olej sezamowy jest często stosowany w kosmetyce jako naturalny środek do pielęgnacji skóry i włosów, działając nawilżająco i odżywczo.
Sezam – z czym jeść?
Jeśli chcemy wprowadzić sezam do swojej diety, możemy zrobić to na wiele różnych sposobów. Nasiona często wykorzystywane są na przykład w kuchni azjatyckiej. Wykorzystuje się go między innymi jako dodatek do sushi czy zupy typu ramen. U nas bardzo popularne są natomiast paluszki z sezamem lub sezamki, czyli ciastka w całości składające się z nasion. Możemy kupić je w sklepie lub przygotować samemu w domu. Często można też spotkać się z bułkami, które posypane są ziarenkami. Sprawdź inne sposoby na to, z czym jeść sezam!
- Dodatek do sałatek, pieczywa, owsianek, koktajli.
- Posypka do warzyw, ryb lub mięsa.
- W formie pasty sezamowej (tahini) jako dodatek do hummusu, pity lub sosów.
- W formie oleju sezamowego – do smażenia lub jako składnik dressingu. Świetnie sprawdza się też jako środek do nawilżenia i regeneracji włosów.
Sezamki, fot. Shutterstock
Autor: Klaudia Dzięgiel