10 grudnia odbył się finał szóstej edycji programu kulinarnego „MasterChef”. Do ścisłego finału weszli trzej kucharze: Mateusz Guncel, Mateusz Zielonka Surfer oraz Damian Sobek. Finał składał się z dwóch części. W pierwszej części uczestnicy musieli przygotować wegetariańskiego dania. W drugim etapie uczestnicy mieli dwie godziny na zrobienie pięciu potraw.
W finałowym starciu potrawy Matusza Zielonki podbiły podniebienia jury. Zaserwował on potrawy takie jak: chłodnik z żółtych buraków, tatar z jelenia, smażony łupacz czy konfitowana noga kaczki z puree z selera. Zielonka oraz Guncel do deseru szli łeb w łeb. Chociaż uczestnicy wykazali się kreatywnością, to jednak dania Zielonki okazały się zwycięskimi.
Mateusz Zielonka za zdobycie pierwszego miejsca otrzymał 100 tysięcy złotych, statuetkę oraz możliwość wydania książki kucharskiej.