Zrobisz je błyskawicznie, znikną jeszcze szybciej. Te babeczki to prawdziwy hit

Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast iść na zakupy do cukierni, sam przygotuj sobie pyszny deser. Te babeczki z przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwy hit.

fot. Shutterstock

 

Babeczki z owocami. Przepis Ewy Wachowicz

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

Przepis na babeczki z owocami według Ewy Wachowicz

Mąkę przesiej, dodaj cukier i zimne masło, wysiekaj nożem lub siekaczką, dodaj żółtka i kwaśną śmietanę, wyrób nożem, następnie zagnieć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

Wyjmij, rozwałkuj na grubość mniej więcej 1/2  cm, podsypując mąką. Małe metalowe foremki posmaruj roztopionym masłem, każdą foremką wytnij ciasto, wyklej, nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij, ostudź.

Mleko zagotuj z wanilią, pod koniec dodaj masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuść budyń, dodaj żółtka, wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wystudź. Przełóż do szprycy cukierniczej. Napełnij babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy). Udekoruj owocami.

Autor: Anna Helit

Komentarze