Zupa chrzanowa – przepis
Co może wyjść z połączenia warzyw, przypraw i… chrzanu? Aromatyczna zupa chrzanowa! Jest to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świętowania Wielkiej Nocy. Istnieje wiele przepisów na to świąteczne danie, a wśród nich znaleźć można również taki, który pochodzi z bloga kulinarnego autorstwa Anny Starmach. Sprawdźcie, co więc radzi jurorka znana m.in. z show „MasterChef” i „MasterChef Junior”!
Składniki
– 2 pory
– 2 korzenie pietruszki
– 2 małe ziemniaki
– 2 cebule
– pół selera
– 2 l wody
– 200 ml śmietanki kremówki
– 200 g wędzonego boczku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 ząbek czosnku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 4 ziarna czarnego pieprzu
– 4 łyżki tartego chrzanu
– sól, pieprz
– jajka ugotowane na twardo do dekoracji
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w drobną kostkę lub w paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Po jego przełożeniu do innego naczynia, następnie na patenie dajemy pokrojone drobno: seler, por, pietruszkę oraz cebulę i również smażymy. Po kilku minutach przekładamy tak podsmażone warzywa do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, by następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, a potem chwilę miksujemy blenderem. Dodajemy chrzan i śmietankę. Po wymieszaniu wszystkich składników ponownie miksujemy i zostawiamy do zagotowania. Na końcu doprawiamy do smaku i dekorujemy boczkiem oraz jajkiem na twardo. Smacznego!
Autor: Sabina Obajtek