Jajka na miękko, twardo czy wszelkiego rodzaju jajecznice i omlety to polskie przysmaki. Zajadamy się nimi bez ograniczeń prawie każdego dnia. A jak wygląda to w innych krajach? Sprawdźcie na jak różne sposoby objadają się nimi ludzie z różnych stron świata.
- Chaczapuri adżarskie czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem.
- Bibimbap to popularne danie kuchni koreańskiej w którego skład wchodzi ryż z warzywami, wołowina i jajko często przyprawiane pasta z papryczek chili.
- Tocino del cielo to hiszpański przysmak przygotowywany z samych jajek, cukru i karmelu.
- Tarta jajeczna (Hong Kong).
- Menemen czyli turecka jajecznica z pomidorami.
- Jajka po szkocku.
- Chawanmushi czyli jajeczna zupa krem pochodząca z Japonii.
- Nasi Goreng czyli smażony ryż to narodowe danie indonezyjskie, którego składnikiem są oczywiście jajka.
- Oeuf en cocotte czyli jajka w kokilkach jadane przez francuzów na śniadanie.
- Bacon and Egg Pie czyli nowozelandzkie ciasto z jajkiem i bekonem
- Tortilla de patata, czyli omlet ziemniaczany, to przysmak hiszpański.
- Kuku sabzi to danie kuchni perskiej podobne do omleta z dodatkiem ziół takich, jak szczypiorek, koper, kozieradka i kolendra.
- Frittata czyli włoski omlet z różnorodnymi dodatkami.
- Chilaquiles to popularne danie kuchni meksykańskiej, którego składnikiem są oczywiści jajka.
- Kwek kwek to smażone w głębokim oleju jajka w panierce pochodzące z Filipin.
- Anda curry, czyli jajka w curry, to indyjski przysmak.
- Shakshuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie. Danie to pochodzi z Izraela.
- Avgolemeno to grecka zupa cytrynowa z jajkiem.
- Rolex, w tym przypadku, to nie nazwa zegarków lecz omletu z dodatkiem awokado i pomidorów zawiniętych razem w chapati. Danie to pochodzi z Ugandy.
A jakie są Wasze sprawdzone przepisy na potrawy z jajek?