Dwie szklanki wody przed posiłkiem
Picie wody pół godziny przed jedzeniem zarówno przyspiesza pracę układu pokarmowego, jak i chroni nas przed przejedzeniem. Potwierdza to wiele eksperymentów naukowych. Na Virginia Polytechnic Institute and State University przeprowadzono badania z udziałem dorosłych z nadwagą – okazało się, że osoby, które wypijały 2 szklanki wody przed posiłkami, straciły 44 proc. więcej wagi niż pozostałe, które tego nie robiły. Próba trwała 12 tygodni.
Jedz bez pośpiechu
Należy jeść dokładnie i wolno – nasz układ trawienny pracuje wówczas skuteczniej i więcej krwi dociera do żołądka i jelit. Na potwierdzenie tej tezy również przeprowadzono badania!
Okazuje się, że dzięki zwolnieniu tempa jedzenia możemy spalić więcej kalorii. Yuka Hamada z Instytutu Technologii w Tokio twierdzi, że dokładne przeżuwanie posiłku to 10 spalonych kalorii więcej na każde 300 kalorii. Z kolei Meena Shah, profesor żywienia z Texas Christian University dowiodła, że jedząc wolniej, zjadamy mniejsze posiłki i tym samym nie obciążamy tak bardzo naszego układu trawiennego.
Szybki spacer pomoże w trawieniu!
Chodzenie pobudza trawienie – warto o tym pamiętać i wprowadzić regularny marsz do naszego życia. Energiczny spacer pozytywnie wpłynie nie tylko na nasz układ trawienny, ale też pobudzi pracę naszego mózgu. Rozciąganie stawów i mięśni rozbudza umysł - badania potwierdzają, że chodzenie wspomaga naszą kreatywność nawet o 60 procent!
Ponadto ruch wspomaga:
- kontrolę glukozy we krwi,
- obniża poziom groźnych trójglicerydów, które prowadzą do zatykania naczyń krwionośnych, a w rezultacie zagrażających życiu chorób układu krążenia,
- obniża poziom cholesterolu, który również zatyka naczynia krwionośne.
Okazuje się, że niewiele potrzeba, by wspomóc nasz organizm. Wystarczą 2 minuty co 30 minut, żeby nie tylko poczuć się lekko i dobrze, ale też zrobić coś pożytecznego dla naszego organizmu. Badanie na temat tego zagadnienia przeprowadziła Ashleigh R. Homer z Uniwersytetu w Otago. Nawet tak niewielkie dawki ruchu znacznie zmniejszą poziom szkodliwych trójglicerydów we krwi. 2-minutowe spacery co pół godziny prowadzą też do obniżenia stężenia glukozy i insuliny w organizmie.
Ziołowe napary – sposoby naszych babć
Jest wiele ziół i przypraw, które mają potwierdzoną naukowo skuteczność we wspomaganiu układu pokarmowego. Jakie produkty przyspieszają trawienie?
- imbir,
- pieprz cayenne,
- chrzan,
- koper,
- rumianek,
- goryczka,
- mniszek lekarski.
Jakie są ich właściwości?
- przyspieszają trawienie,
- pobudzają wydzielanie śliny, soków żołądkowych, i działają rozluźniająco.
- stymulują pracę soków żołądkowych,
- wspierają rozkład cholesterolu i tłuszczów.
Więcej na ten temat:
Autor: Katarzyna Solecka