1. Smażenie mięsa wyjętego z lodówki
Smażenie mięsa wyjętego prosto z lodówki jest błędem. Dlaczego? Osiągnięcie tego samego stopnia wysmażenia przy mięsie, które nie jest w temperaturze pokojowej, nigdy się nie uda. Pamiętajmy o tym, że mimo iż może ono być "ciepłe" z zewnątrz, to wewnątrz będzie jeszcze schłodzone.
2. Krojenie mięsa natychmiast po obróbce termicznej
Krojenie mięsa zaraz po smażeniu czy gotowaniu również jest błędem. Pamiętajmy o tym, że jest ono mięśniem bardzo naprężonym po obróbce termicznej i gdy je pokroimy natychmiast - wszystkie soki wypływają, a to sprawi, że mięso będzie później twarde jak podeszwa.
3. Zwiększanie ognia, by przyspieszyć proces gotowania
Nie wszyscy mają odpowiednią cierpliwość do przygotowania dań zgodnie z przepisami. Niektórzy postanawiają iść na skróty i niezwykle często zdarza się, że zwiększają moc pod patelnią czy garnkiem, by "przyspieszyć" proces obróbki termicznej. To wielki błąd! Pamiętajmy o tym, że wtedy mięso i tak będzie twarde, a cały płyn wyparuje - wówczas danie będzie po prostu niesmaczne. Jeżeli w przepisie na pyszny gulasz podano 2 godziny gotowania na wolnym ogniu - dla smaku trzymajmy się tych zaleceń, by wszystkie składniki naszej potrawy odpowiednio "zapracowały" i były pyszne.
4. Gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody
Gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody jest błędem! Dlaczego? Gdy do gotującego się wrzątku wrzucimy makaron - temperatura wody szybko opadnie. Wówczas makaron nie ugotuje się prawidłowo, a dodatkowo nasączy się wodą i zaczynie się sklejać.
Zaleca się potrójną, a nawet poczwórną ilość wody w stosunku do makaronu.
5. Dodawanie tłuszczu podczas gotowania makaronu
Dodawanie tłuszczu (oliwy czy oleju) podczas gotowania makaronu to kulinarny mit. Dlaczego? Wprawdzie makaron z pewnością się nie będzie sklejał, jednak również nie połączy się z sosem czy innymi dodatkami. Wszystko będzie się ślizgać.
Warto pamiętać o tym, by nie popełniać tych kilku błędów w czasie swoich kulinarnych podróży. A jeżeli jesteście zainteresowani tym tematem. Pascal Brodnicki wytłumaczy wam dlaczego niektórych popularnych praktyk nie warto stosować w czasie gotowania. Jak nie kroić mięsa, dlaczego warto wcześniej przygotować się do tworzenia dań i jak nie gotować warzyw. Sprawdźcie!
Autor: Katarzyna Solecka