Zdrowy i orzeźwiający!
Arbuz jest niesamowicie orzeźwiającą i zdrową przekąską. Ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk. Te składniki pomagają naszemu systemowi nerwowemu, wpływają pozytywnie na wzrok, działanie hormonów, serce czy metabolizm. Dzięki zawartości potasu i magnezu arbuz świetnie działa na obniżenie ciśnienia krwi.
Bezpieczny dla diabetyków?
Mimo słodkości jest bezpieczny w niewielkich ilościach - w 92 % składa się z wody i błonnika. Diabetycy mogą jeść arbuzy ale w niewielkich ilościach - te owoce mają w sobie dużo cukrów prostych (7,55 grama na 100 gramów) i mają wysoki indeks glikemiczny. Zjedzenie zbyt dużej ilości może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi i pobudzić organizm do wytwarzania insuliny.
Sposoby podania
Jak w ciekawy sposób można go podawać? Można pokroić go na plastry, kosteczki, podawać na patyczkach czy w formie sałatki. Jest też pyszny jako zblendowany sok! Możliwości jest wiele. Sprawdźcie!
Autor: Katarzyna Solecka