fot.Shutterstock
Drożdżowe ze śliwkami
Składniki
Ciasto
1 kg śliwek
600 g mąki
150 g cukru
80 g rozpuszczonego masła
35 g drożdży
150 ml mleka
2 jajka
Kruszonka
200 g mąki
120 g masła
100 g cukru
Sposób przygotowania
Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.
Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.
Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).
Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.