Mazurek cytrynowy
Składniki
120 g mąki pszennej
100 g masła
40 g mielonych migdałów
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do pieczenia
Masa
4 duże jajka
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
sok wyciśnięty z 3 cytryn
Dodatkowo płatki migdałowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarach 25 cm, nakłuwaj.
Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok z cytryny i mąkę, zmiksuj.
Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe.
Piecz około 20 – 30 minut, aż masa będzie ścięta.
Autor: Katarzyna Jakubowicz