Ryż kokosowy z czarnym sezamem, szparagi i ananas z grilla, grillowana papryka faszerowana szafranowym ryżem
Jak proponują autorzy tego przepisu - tego typu dodatki są idealne np. do piersi kurczaka, łososia lub tuńczyka z grilla. To też uniwersalny uzupełnienie dań kuchni orientalnej. Jeden woreczek białego wąskiego ryżu, np. Basmati zalej wodą i gotuj przez 3 minuty, następnie, odcedź i gotuj dalej z jedną szklanką mleka kokosowego (z dodatkiem tartego imbiru jeśli chcesz uzyskać bardziej zdecydowany, lekko pikantny smak). Gotuj przez około 7 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po tym czasie ryż powinien wchłonąć całe mleko, być gęsty i kremowy. W razie potrzeby uzupełnij wodą lub dodatkowym mlekiem. Ryż wsyp do miskeczki i posyp czarnym sezamem.
Szparagi z grilla
Są bardzo proste do przygotowania - wystarczy je posmarować oliwą, doprawić pieprzem i solą, a następnie położyć na ruszt. Są świetnym dodatkiem do ryb - można układać na nich halibuta, łososia czy szczupaka.
Ananas z grilla
Świetnie łączy się z mięsem kaczki, kurczaka czy łososia. Wystarczy przez kilka minut położyć go na grilla i gotowe!
Papryka z grilla faszerowana żółtym ryżem szafranowym
Ugotuj ryż na mleku (może być kokosowe!) z dodatkiem roztartego w moździerzu szafranu. Dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryczką chilli. Ryż wymieszaj z posiekaną bazylią i nałóż w oczyszczone z nasion połówki papryki. Grilluj na niezbyt dużym ogniu przez przez około 20 minut aż papryka dobrze zmięknie. W międzyczasie możesz grillować inne składniki dania. Paprykę podawaj do grillowanych ryb i owoców morza a także do kaczki i kurczaka z grilla. Paprykę możesz faszerować ryżem lub kaszą kuskus z dodatkiem ulubionych przypraw oraz dodatków takich jak orzeszki pinii, natka pietruszki, oliwki czy pomidorki koktajlowe. Papryka z grilla to świetny dodatek do mięs z grilla - gorący ryż i kawałek warzywa w jednym! Nie musisz już się martwić o podgrzewanie ryżu na kuchni, gdy jesteś przy grillu.
Autor: Katarzyna Solecka