Wigilia 2022. Barszcz czerwony Magdy Gessler. Jak zrobić?
Wigilia to czas bardzo ważny dla katolików, ale nie tylko. Wieczorem 24 grudnia wspólnie zasiądziemy do wigilijnego stołu, by połamać się opłatkiem i złożyć sobie świąteczne życzenia. W wielu domach zostanie podanych 12 wigilijnych potraw, wśród których znajdzie się również barszcz z uszkami. Przepis, którym już kilka lat temu podzieliła się w Internecie Magda Gessler, rokrocznie jest wyszukiwany przez miłośników wigilijnej kuchni. Jak przygotować barszcz? Prowadząca program: „Kuchenne rewolucje” oraz znana restauratorka zdradziła swój sposób na barszcz czerwony. W sieci znaleźć można nagranie wideo, na którym Magda Gessler pokazuje, jak ugotować wspomniane danie. Lista składników oraz sposób wykonania znalazły się w opisie do nagrania, a także są dostępne poniżej.
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler
Składniki:
- 3 kg buraków,
- pół selera,
- 2 pietruszki (korzeń),
- por,
- 2 duże cebule,
- 4 kwaśne, polskie jabłka,
- 5 łyżek octu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- suszone grzyby (borowiki).
Barszcz czerwony Magdy Gessler – jak przygotować?
- Połowę z porcji buraków pieczemy (w łupinach) w piekarniku, a resztę kroimy lub trzemy na tarce.
- Dodajemy podzielony na ćwiartki korzeń selera, dwie małe cebule i pietruszkę. Wszystko zalewamy wodą – tyle, aby zakryć warzywa.
- Wywar na barszcz doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy polskiego, dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Można również dodać goździki oraz cukier.
- Kiedy buraki w wywarze będą miękkie, wywar przelewamy do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika.
- Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, unikając wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami polskiego czosnku, pieczonymi w piecu cebulami i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Odstawiamy na całą noc.
Smacznego!
Autor: Sabina Obajtek