Mocna kawa potrafi sprawić, że jesteśmy w stanie spalić mnóstwo kalorii w krótkim czasie. Jednak po dodaniu do niej masła, efekt potężnieje. Kawa z masłem przyspiesza metabolizm i daje energię i do tego w odróżnieniu od zwykłej kawy, nie powoduje szybkiego uczucia głodu i zmęczenia. Według ekspertów, najważniejsze w piciu kawy jest nasze samopoczucie po dwóch godzinach od jej spożycia.
Dodając masła, pamiętaj by używać tylko niesolonego, naturalnego i niekonserwowanego masła z krowiego mleka. To właśnie ono zapewnia najlepsze rezultaty. Ta receptura nie jest żadną nowością, stworzoną na szale bycia fit. Kawa z masłem to podstawowy napój do śniadania w Tybecie.
Jak zrobić idealną kawę z masłem? Wsyp do kubka dużą łyżkę kawy. Wodę zagotuj, ale nie gotuj jej zbyt długo i zalej nią kawę. Dodaj łyżeczkę masła (możesz ją też dodać przed zalaniem wody).