hity na MAXXa
hity na MAXXa

Chcesz zrobić piernik na Boże Narodzenie? Ciasto przygotuj miesiąc wcześniej

Piernik staropolski jest znany z tego, że przed upieczeniem musi dość długo dojrzewać. Aby był gotowy na Święta, trzeba przygotować go już 4 tygodnie wcześniej. Tutaj znajdziecie przepis.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Przepis na piernik staropolski

Aby piernik staropolski był gotowy na Święta, przygotowania zacznij ok. 3-4 tygodnie wcześniej. To konieczne, bo ciasto musi długo dojrzewać, aby cieszyć domowników jak najlepszym smakiem. Oto składniki, których będziesz potrzebować:

  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • Miód, masło i cukier włóż do garnka i zagotuj, przez cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Odstaw do przestudzenia.
  • Dodaj mąkę, jajko i żółtka, a także przyprawę do piernika. Za pomocą łyżki wyrób jednolitą masę.
  • Wymieszaj mleko z sodą i dodaj do masy. Wrzuć dokładnie rozdrobnione orzechy. Wyrabiaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach przez 10 minut.
  • Przełóż masę do kamiennego lub szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i uchyloną pokrywką. Odstaw do chłodnego miejsca na ok. 3 tygodnie.
  • Posyp blat mąką, wyłóż dojrzałe ciasto i zagnieć na gładką kulę. Rozwałkuj na placek o wymiarach takich, jak posiadana blaszka z piekarnika.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra i dół, bez termoobiegu) przez 25 – 30 minut. Doglądaj ciasta, bo może upiec się wcześniej. Idealny moment na wyjęcie rozpoznasz po tym, jak wypiek lekko się zarumieni.
  • Ostudzone ciasto zesztywnieje. Wtedy przekrój je pionowo na 3 mniejsze prostokąty. Warstwy przełóż powidłami.
  • Zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na tydzień. Później przynieś ciasto do pomieszczenia z temperaturą pokojową. Jest gotowy do jedzenia! Pamiętaj, z dnia na dzień jego smak będzie lepszy!

Wskazówki

Oczywiście do piernika pasują różne dodatki. Możesz przygotować polewę czekoladową lub lukier – klasyczny, choć dobry będzie też kakaowy. Pamiętaj też, że nie jest konieczne nasączanie wypieku. Powinien on sam zmięknąć przez powidła. Jeśli lubisz marcepan, spróbuj kupić masę w sklepie i zrób z niej jedną warstwę przy przekładaniu piernika.

Te popularne suplementy mogą chronić przed rakiem
Najnowsze odkrycia naukowców z University of Georgia rzucają nowe światło na korzyści płynące z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz znanych pozytywnych efektów na układ krąşenia i funkcjonowanie mózgu, kwasy omega-6 i omega-3...

Oceń ten artykuł 0 0