Niektóre fabryki w Chinach by móc zarobić tanim kosztem, produkują sztuczny ryż, w skład którego wchodzą zwykłe lub słodkie ziemniaki oraz żywica syntetyczna, czyli plastik. Z tej mieszaniny powstają ziarna, które na pierwszy rzut oka przypominają ryż. Również i zapachem.
Jak go odróżnić od prawdziwego? Są na to 4 sposoby:
1. W wodzie sztuczny ryż nie zatonie. Wystarczy, że sprawdzisz to, wsypując trochę ryżu do szklanki, a następnie zalejesz wodą. Jeżeli po wymieszaniu ryż będzie się unosić, to lepiej go nie jedz! Prawdziwy opadnie na dno.
2. Ugotowany ryż trzymamy w ciepłym miejscu po paru dniach powinien spleśnieć. Ale to ten prawdziwy. Tego sztucznego nic nie ruszy.
3. Jeśli gotujesz ryż bez woreczka, szybko sprawdzisz, czy kupiłeś ten właściwy. Przyjrzyj się, czy na powierzchni nie powstaje gruba warstwa osadu. Jeśli zauważysz, że ona się pojawia, to znak, że trafiłeś na ten felerny.
4. Jak najłatwiej sprawdzić, czy coś nie jest plastikiem? Zobaczyć, w jaki sposób się pali. Spróbuje podpalić nieco ryżu. Jeżeli poczujesz znany świąd plastiku lub ziemniaków, to już wszystko wiesz.
A jeśli nie wierzycie, to sami zobaczcie: