Zupa gulaszowa, składniki:
- 700 g mięsa wołowego
- 500 g ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 150 ml czerwonego wina
- 2.5 l bulionu warzywnego lub wody
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Jak ugotować zupę gulaszową?
Przygotowanie posiłku zaczynamy od pokrojenia mięsa w średniej wielkości kostkę. Pieczarki natomiast kroimy na ćwiartki, a następnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Przysmażamy na oleju i odkładamy. Do naczynia wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, a po kilku minutach również mięso i przyprawy. Smażymy i zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy do mięsa koncentrat i dokładnie mieszam. Do składników wlewamy bulion lub wodę i wrzucamy resztę warzyw: marchew, pietruszkę, paprykę, a także ziele i liście laurowe.
Gotujemy ok. 40 minut, dodajemy ziemniaki i podsmażone wcześniej pieczarki i trzymamy jeszcze drugie tyle lub dłużej, ważne aby mięso było już miękkie. Gotowe! Smacznego.
Autor: Klaudia Dzięgiel