hity na MAXXa
hity na MAXXa

Co gotować jesienią i zimą? Przepis na zupę prosto od Ani Starmach

Ania Starmach doskonale wie, czego potrzebujemy o tej porze roku, dlatego podzieliła się przepisem na pyszną i rozgrzewającą zupę gulaszową. Taki posiłek nie tylko syci, ale i dostarcza witamin zawartych w warzywach.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Zupa gulaszowa, składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2.5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Jak ugotować zupę gulaszową?

Przygotowanie posiłku zaczynamy od pokrojenia mięsa w średniej wielkości kostkę. Pieczarki natomiast kroimy na ćwiartki, a następnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Przysmażamy na oleju i odkładamy. Do naczynia wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, a po kilku minutach również mięso i przyprawy. Smażymy i zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy do mięsa koncentrat i dokładnie mieszam. Do składników wlewamy bulion lub wodę i wrzucamy resztę warzyw: marchew, pietruszkę, paprykę, a także ziele i liście laurowe.

Gotujemy ok. 40 minut, dodajemy ziemniaki i podsmażone wcześniej pieczarki i trzymamy jeszcze drugie tyle lub dłużej, ważne aby mięso było już miękkie. Gotowe! Smacznego. 

 

Oceń ten artykuł 0 0