Co się stanie, jeśli na śniadanie będziesz jeść jajka codziennie przez miesiąc? Zaskakujące wyniki

Jakie skutki ma codzienne jedzenie jajek? Pewna kobieta postanowiła to sprawdzić i przez miesiąc jadła je na śniadanie. Podzieliła się w sieci wynikami badań po nietypowym eksperymencie.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Przez miesiąc codziennie jadła jajka

Pochodząca ze Stanów Zjednoczonych Daniela Everett podzieliła się w sieci wynikami swojego nietypowego eksperymentu dietetycznego. Kobieta przez miesiąc jadła codziennie na śniadanie po dwa jajka. Chciała sprawdzić, czy takie podejście przyniesie jej pozytywne efekty. Jak sama przyznaje, o poranku miała więcej energii, łatwiej było jej zrezygnować z podjadania między posiłkami, poprawił się też stan skóry. Wcześniej skarżyła się nas duże problemy z utrzymaniem koncentracji, a dzięki nowej diecie miała pokonać te trudności. Postanowiła też zrobić kompleksowe badania lekarskie by sprawdzić, jak jej organizm zareagował na tak duże spożycie jajek.

Wyniki zaskoczyły kobietę

Okazało się, że eksperyment żywieniowy nie wywołał żadnych negatywnych zmian w organizmie. To szczególnie ciekawe w przypadku cholesterolu, który nie został podwyższony. Pokrywa się to ze stanowiskiem lekarzy, którzy badaniami w Harvard School of Public Health wykazali, że spożycie jajek – nawet do jednego dziennie – nie zwiększa ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Choć duże jajko może zawierać nawet do 207 mg cholesterolu, dietetyczka Elizabeth Show tłumaczy:

Cholesterol w żywności niekoniecznie oznacza, że cholesterol we krwi będzie podwyższony.

Co więcej, spożycie jajek może być szczególnie korzystne dla osób starszych. Wspomniane wyżej badania Harvardu wzięły pod uwagę dane 8700 osób w wieku powyżej 70 lat. Ryzyko zgonu tych, którzy spożywali tygodniowo do 15 jajek, było niższe aż o 15%. Jeszcze lepiej wyniki prezentowały się w parametrze ryzyka zgonu z przyczyn chorób układu krążenia – ponownie z korzyścią dla tych, którzy częściej sięgali po jajka.

Pamiętaj, że warto zachować umiar. Wszelkie kwestie zmiany diety konsultuj z lekarzem, który może zalecić lub odrzucić twoje pomysły, w zależności od potrzeb twojego organizmu.

Oceń ten artykuł 0 0