Składniki
2 kostki tofu, każda po 250 g
½ szklanki musztardy, stołowej lub sarepskiej
¼ szklanki ciemnego piwa
¼ szklanki oleju
¼ szklanki syropu klonowego
¼ szklanki sosu sojowego
½ łyżeczki soli
1 cebula, pokrojona na ósemki
Sposób przygotowania
Kostki tofu odsączyć z zalewy i przekroić wzdłuż na trzy plastry – tak, aby otrzymać cienkie, podłużne, prostokątne kawałki.
W słoiku wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie na dno prostokątnego pojemnika wylać kilka łyżek marynaty, ułożyć plastry tofu, oblać je znowu kilkoma łyżkami marynaty, a na to położyć ostatnie kawałki tofu i wylać resztę marynaty. Przykryć dużym kawałkiem folii, a na niej położyć słoik z dżemem lub innymi przetworami – dzięki dociążeniu tofu lepiej się zamarynuje.
Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia grillować na grillu, w razie potrzeby podlewając pozostałą marynatą. Obsypać czarnym pieprzem, podawać z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Porady
Jeśli wasze kostki tofu są mniejsze możecie przygotować tyle samo marynaty i dorzucić do tofu kilka pieczarek lub plastry cukinii.
Do tego przepisu dobrze sprawdzi się zarówno tofu naturalne, jak i wędzone.
Możecie podać je w formie dużego steka, albo pokroić w kostkę i nadziać na szaszłyki.
Zamiast piwa możecie do marynaty wlać naturalny sok z jabłek lub gruszek.
Źródło: jadlonomia.com
Autor: Katarzyna Jakubowicz