hity na MAXXa
hity na MAXXa

Co zrobić na obiad? Ania Starmach zdradziła przepis na bajecznie pyszną lasagne!

Nie wiesz co przygotować na jutrzejszy obiad? Ania Starmach zdradziła swój sekret na bajecznie pyszne danie! Zrób lasagne według przepisu jurorki MasterChefa

fot.Shutterstock

Składniki

Lasagne

400 g mielonego mięsa wołowego
50 g parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
200 ml passaty pomidorowej
50 ml wytrawnego czerwonego wina
8 płatów makaronu lasagne
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Beszamel

200 ml mleka
50 g twardego żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sałatka

200 g fasolki szparagowej
2 pomidory
1 cebula dymka
1 łyżka sezamu
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek posiekaj i przysmaż na oliwie, po chwili dodaj mięso, smaż, aż zmieni kolor. Wtedy dodaj zioła i koncentrat pomidorowy.
Smaż przez kilka minut, dolej wino, a gdy większość płynu wyparuje, dodaj passatę pomidorową.
Duś na małym ogniu około 30 minut.
W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.
W żaroodpornej formie układaj naprzemiennie: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel. Całość posyp parmezanem.
Zapiekaj około 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.
Fasolkę wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 7–10 minut (w zależności od tego, czy korzystasz z młodej czy ze starszej fasolki).
Po ugotowaniu fasolkę przelej zimną wodą.
W misce wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami, sezamem, octem balsamicznym, cebulą dymką i oliwą.
Gorącą lasagne podawaj z fasolką.

Oceń ten artykuł 2 0

Ogólna ocena Co zrobić na obiad? Ania Starmach zdradziła przepis na bajecznie pyszną lasagne! to: 100% / 100%, uzyskana z: 2 głosów.