Co zrobić, żeby karp nie śmierdział mułem? Oto 3 banalne sposoby

Chcesz przygotować pyszny posiłek z rybą w roli głównej, ale boisz się, że będzie miała posmak mułu? Jak się z nim uporać? Co zrobić, by karp nie miał nieprzyjemnego zapachu błota? Mamy na to 3 proste sposoby.

Karp bez posmaku mułu, fot. shutterstock.com

Co zrobić, by ryba nie pachniała mułem?

Jak przygotować rybę, by wszystkim smakowała? Jakie przyprawy dobrać? Jak ją przyrządzić, by zrobiła wrażenie na wszystkich domownikach? Przepisów jest wiele. W przypadku karpia w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o to, by nie pachniał mułem. Jak pozbyć się nieprzyjemnego posmaku błota? Jest kilka skutecznych sposobów. To proste rozwiązania, które stosowały już nasze babcie. Czego potrzebujemy? Czasu i mleka lub warzyw. 

Karp bez posmaku mułu - proste sposoby

1. Mleko

Rybę, którą chcemy przygotować na uroczysty obiad czy kolację, wystarczy włożyć (najlepiej dzień wcześniej) do miski, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy ją z mlecznej zalewy, przyrządzamy według ulubionych przepisów i z pewnością nie poczujemy nieprzyjemnego posmaku mułu.

2. Cebula

By nasz karp nie miał zapachu i posmaku błota, możemy sięgnąć po cebulę. Warzywo kroimy w talarki. Następnie rybę należy dokładnie obłożyć plastrami cebuli, posypać majerankiem i włożyć na kilka godzin do lodówki.

3. Okład z warzyw

W walce z „mułowatym” smakiem i zapachem pomoże nie tylko cebula. Możemy zastosować równie skuteczny okład z innych warzyw. Marchewki, pietruszki, seler i czosnek trzemy na tarce i kładziemy ich warstwy przy rybie. Po kilku godzinach „leżakowania” niemiły posmak powinien zniknąć.

 

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze