Czy do maku dodajemy jajka? Po to białko do masy makowej
Jajka są jednym z podstawowych składników masy makowej, ale warto wiedzieć, po co właściwie się je dodaje. Białko odpowiada za wiązanie składników i pomaga uzyskać zwartą, ale wilgotną konsystencję. Dodatek jajek sprawia, że masa nie rozpada się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest sucha. Część przepisów zaleca ubijanie białek na pianę i delikatne wmieszanie jej do masy – to sprawia, że makowiec jest bardziej puszysty.
Czytaj także: Taki sam jak babci. Ten świąteczny makowiec to mój hit
Co dodać do maku, żeby nie był suchy i gorzki?
Aby mak nie był suchy i gorzki, kluczowe są odpowiednie dodatki i przygotowanie. Przede wszystkim należy zalać mak gorącym mlekiem i odstawić na kilkanaście minut – to sprawi, że mak zmięknie i wchłonie wilgoć. Następnie do masy warto dodać masło i miód, które nie tylko podkreślą smak, ale także utrzymają odpowiednią wilgotność. Goryczka pojawia się, gdy mak jest przegrzany lub źle przechowywany, dlatego ważne jest, by nie piec makowca zbyt długo i korzystać ze świeżych składników.
Czytaj także: Nie olej, nie margaryna. Co dodać do ciasta drożdżowego, było wilgotne, miękkie i puszyste?
Dodaj to do maku, a będzie wilgotny. Tak zrobisz dobrą masę do makowca
Oto sprawdzony sposób na wilgotna masę do makowca:
- 500 g maku zalej 300 ml gorącego mleka i odstaw na 20 minut.
- Przetrzyj mak przez maszynkę lub blender.
- Dodaj 100 g roztopionego masła, 3 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 g orzechów i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- Wbij 2 jajka, a z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj do masy.
- Dopraw masę łyżką cukru waniliowego i szczyptą cynamonu.
Czytaj także: Fit makowiec z masą budyniową - świetna alternatywa na święta!
Autor: Katarzyna Solecka